Ken uw fauna: schelpdieren

This post is also available in: Engels, Papiamentu.

De Caribische viertandneriet

Een Nerita versicolor op zoek naar voedsel

Een Nerita versicolor op zoek naar voedsel

In de mondplaat, de opening aan de onderkant van de schelp waar het slakkenlichaam zich naar buiten beweegt, van de Neritaslakken zijn vaak een soort tandjes waar te nemen, uitsteeksels in de vorm van kleine tandjes. Bij de Caribische viertandneriet of Nerita versicolor zijn er 4 tandjes waar te nemen bij de mondplaat en zijn er ook op de buitenlip tandjes te zien. De kleuren variëren van crèmekleurig tot bruin met verschillende geblokte patronen. De dieren zijn niet zeldzaam en meestal vindt je er verschillende samen op kalkrotsen die in de branding aan de zuidkust en noordkust van het eiland (Curacao, Aruba en Bonaire) liggen. Ze kunnen goed tegen de droogte en zijn dan ook vaak te vinden op stenen die een paar uur droog komen te liggen als het eb wordt. Overdag zijn de slakken niet actief en gaan pas op zoek naar voedsel in de avonduren.

Bovenaanzicht van de schelpen

Bovenaanzicht van de schelpen

De Viertandneriet wordt als volwassen gezien wanneer het 16 tot 19 millimeter groot is en wordt meestal niet groter dan 25 millimeter. De dieren kunnen zich gedurende het hele jaar voortplanten. De mannetjes bevruchten de vrouwtjes met sperma pakketjes die de vrouwtjes op hun beurt weer opslaan voor later gebruik.
De soort komt in het Caribisch gebied voor en is ook te vinden bij Florida en Bermuda.

 

Onderaanzicht, de 4 "tanden" zijn goed te zien

Onderaanzicht, de 4 “tanden” zijn goed te zien

 

 

 

 

 

 

 

 

Michelle da Costa Gomez

About Michelle da Costa Gomez