Ken uw fauna: Vogels

This post is also available in: Engels, Papiamentu.

De Benedenwindse eilanden hebben een rijke diversiteit aan flora en fauna en het aantal mensen dat kennis wil maken met deze diversiteit groeit met de dag. Wat vroeger als saai en onbelangrijk werd bestempeld wordt nu langzaam maar zeker beschouwd als het natuurlijk erfgoed van elk eiland wat gerespecteerd en beschermd moet worden. Om een spotlight te werpen op de diversiteit van de eilanden zal Caribbean Footprint Magazine aandacht gaan besteden aan individuele soorten van de ABC eilanden, Aruba, Bonaire en Curacao.

Mannelijke Maskergrondvink of Mofi

Mannelijke Maskergrondvink of Mofi

Een onopvallende zaadeter (A+B+C)

De avifauna van de Benedenwindse eiland, oftewel de vogelsoorten op de eilanden, kent verschillende zaadeters en de meest onopvallende en vaak over het hoofd geziene soort is de Maskergrondvink of Mòfi (Tiaris bicolor) zoals het in het Papiaments wordt genoemd. De Mòfi is geen kleurrijke vogel, althans het dier heeft geen felle tropische kleuren. Maar wie het dier wat beter bekijkt ziet algauw dat het geen ‘saai’ kleurenpatroon heeft. De veren van de Mòfi zijn groenig bruin en variëren per individu. Het is een van de weinig soorten vogels op de eilanden waaraan redelijk goed te zien is of het om een vrouwelijk of mannelijk dier gaat. De mannetjes hebben een donkere kop en zijn in het geheel donkerder van kleur met olijfgroene tinten en verschillen van de vrouwtjes die lichter en grijziger van kleur zijn.

Vrouwtje van de Maskergrondvink

Vrouwtje van de Maskergrondvink

In het verleden waren Mòfi in het algemeen wijd verspreid op Curaçao en waren ze ook regelmatig in de bebouwde kom te vinden waar ze in tuinen op zoek gingen naar zaden van planten waaronder cactuszaad.
Tegenwoordig zijn de dieren een stuk zeldzamer geworden en de impressie bestaat dat het vooral te danken is aan de introductie van de invasieve Saffraanvink dat de aantallen achteruit lopen. Saffraanvinken eten niet alleen hetzelfde voedsel, maar zijn ook agressiever in het zoeken naar voedsel en daarbij komt dat deze vogels in groepen leven bestaande uit verschillende volwassen dieren en een groot aantal jongen. De Mòfi’s leven  in kleinere groepen die vaak niet zijn opgewassen tegen de invasie van de grote groepen Saffraanvinken.

Een Saffraanvink, een mogelijke rivaal van de Mofi

Een Saffraanvink, een mogelijke rivaal van de Mofi

Het is niet bekend wat de staat is van de Mòfi aantallen op Curaçao en Bonaire, omdat er simpelweg nooit onderzoek is gedaan naar de hoeveelheid vogels die er op het eiland voorkomen waardoor achteruitgang van de soort statistisch niet is aan te tonen. Op Aruba is de eerste Nationale Vogeltelling in 2011 georganiseerd. Uit de gegevens, die zijn verzameld door natuurliefhebbers en gepubliceerd door het Centraal Bureau van de Statistiek, kwam de Mofi op de 5de plaats van meest geziene vogels op Aruba tijdens de telling met een totaal van 2425 individuen.

Nest van een Mofi in een opuntia

Nest van een Mofi in een opuntia

Nestgedrag

De Mòfi maakt ronde nesten die meestal zijn gebouwd van onder andere gras. Deze zijn te vinden in Infrou planten of andere stekelhoudende planten en soms zelfs op de grond. De nesten bestaan meestal uit 2 tot 4 jongen.

Spiegelbeeld conflict

Soms komen mensen oog in oog te staan met een Mòfi op het moment dat ze de dieren kunnen observeren bij wat lijkt op een dans met hun eigen spiegelbeeld in de spiegels van auto’s. Vooral mannetjes doen dit vaak omdat ze in het spiegelbeeld een potentiële rivaal zien die een gevaar kan vormen voor hun territorium, een rivaal die ze zo snel mogelijk willen verjagen.

Michelle da Costa Gomez

About Michelle da Costa Gomez