Now look what we have here: a Southern Lapwing!

This post is also available in: Dutch.

Meet a Southern Lapwing!

We received a picture from Denis Muys depicting a very special visitor from South America. Only one earlier observation of the Southern Lapwing (Vanellus chilensis) had been officially recorded, so this sighting is quite extraordinary. Even more remarkably, Mr. Muys reports two juveniles, so the species nested successfully on Curaçao.

 

 

Look at the eyes!

Recently we were also lucky to encounter one of them at the water hole at Malpais. My first impression was: now what, a kievit (Lapwing)?!, not realizing that a South American family member of the familiar European Vanellus vanellus might be so good to pay us a visit. A delightful experience. So keep your eyes open. Maybe you’ll be treated to a sighting too!

 

 

 

 

 

 

2 Responses to “Now look what we have here: a Southern Lapwing!”

Read below or add a comment...

  1. Michelle da Costa Gomez says:

    De foto’s van dhr. Muys zijn als ik het me goed herinner gemaakt op de golfbaan van Emmastad. De tweede foto is door ons gemaakt bij Malpais!

  2. pieternel verhagen says:

    Op 18 juni 2006 heb ik voor het eerst op Curacao twee southern lapwings gezien. Het was bij de Dam van Muizenberg, rond 9 uur in de ochtend. Ze zaten heel rustig midden in de dam, op een punt waar geen water was. Door veel gepluis in boeken schoot het door me heen dat dit Zuid-Amerikaanse kievitten moesten zijn, maar ik kon het van pure opwinding niet geloven! Wat een sighting!! Later thuis nog eens gezocht en ook op Internet, en het kon niet anders: ze waren het wel degelijk! Later nooit meer gezien. Heerlijk om dit stukje te lezen en de foto’s erbij maakt het helemaal byzonder. Waar heeft u ze gezien meneer Muys?