Het gebabbel van de Witstaartbuizerd

This post is also available in: Engels.

Jagende Witstaartbuizerd. Wanneer er een mens wordt waargenomen zal het dier een zelfde soort geluid maken als in de opname.

In deze opname is duidelijk te horen dat twee Witstaartbuizerds (Geranoaetus albicaudatus) met elkaar communiceren. Het is dan ook een opname van een paartje. Deze vogelsoort is één van de weinige soorten top-predatoren van Curacao, en ze hebben een relatief groot areaal aan onverstoorde natuur nodig voor hun overleving. Vanwege dit feit kan het eiland slechts zo’n 50 paren huisvesten. Het mannetje en vrouwtje vormen een paar voor het leven, en ze bouwen een aantal semi-permanente nesten op hooggelegen locaties binnen hun territorium. Eén daarvan wordt verkozen tot broednest voor dat seizoen. Het vrouwtje kan 2-3 eieren leggen, maar over het algemeen overleeft er slechts één jong. De zwakkere jongen worden opgegeten door hun broertje of zusje, en dat vooral in drogere jaren. Het overlevende jong blijft nog lange tijd in het ouderlijke territorium, maar zal op gegeven moment verjaagd worden. Deze vogels jagen terwijl ze hoog boven het aardoppervlak zweven. Wanneer een prooidier (hagedis, vogel of een Curacaos konijn) is ‘gespot’ dan sluit de Witstaartbuizerd de vleugels en laat zichzelf als een baksteen vallen. Pas een fractie van een seconde voordat het nietsvermoedende prooidier wordt bereikt slaat de vogel de vleugels uit om af te remmen en slaat vervolgens de uiterst krachtige klauwen met de vlijmscherpe nagels in het prooidier.

Leon Pors

About Leon Pors